Ήρθε λοιπόν και φέτος ο καιρός να στρώσουμε τα χαλιά μας!! Κάποιοι θα χρειάζονται καινούρια χαλιά, οπότε είπα να κάνουμε ένα μικρό θέμα για το πώς αλλά και τι να επιλέξουμε…
Το βασικό μας θέμα πάντα, είναι το μέγεθος. Το στυλ, η ποιότητα και τα χρώματα σχετίζονται με το ύφος του σπιτιού, το γούστο μας αλλά και τα χρήματα που θέλουμε να ‘επενδύσουμε’.
Πριν αγοράσουμε χαλί ή μοκέτα, δε κάνουμε απλά ένα μέτρημα και τέλος! Δεν είναι τόσο απλό, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε πριν την αγορά… Ο γενικός κανόνας για όλα τα δωμάτια είναι να αφήσουμε τουλάχιστον 20 εκατοστά ανάμεσα στις άκρες του χαλιού και τους τοίχους ή τη ντουλάπα. Το χαλί είναι το διακοσμητικό εκείνο που οριοθετεί τους χώρους και ταυτόχρονα ‘ενώνει’ κατά κάποιον τρόπο τα έπιπλα μεταξύ τους.
Στο σαλόνι η πρώτη επιλογή είναι όλα τα πόδια των επίπλων του σαλονιού να πατάνε πάνω στο χαλί. Σε μικρό σαλόνι, μπορεί να πατάνε μόνο τα μπροστινά πόδια του καναπέ πάνω στο χαλί. Αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα καλά όταν η πλάτη του καναπέ ακουμπάει σε τοίχο. Τέλος, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε να έχουμε μόνο το τραπεζάκι του καφέ πάνω στο χαλί και να αφήσουμε όλα τα υπόλοιπα έπιπλα εκτός. Προσοχή όμως στην επιλογή αυτή, γιατί ο χώρος θα φαίνεται μικρότερος.
Στην τραπεζαρία, ο αντίστοιχος απλός κανόνας σχετίζεται με τις καρέκλες. Βεβαιώσου ότι όλες οι καρέκλες κάθονται άνετα στο χαλί. Αυτό ισχύει τόσο για ορθογώνια όσο και για στρογγυλά χαλιά.
Όπως και στο σαλόνι, όταν επιλέγεις χαλί για την κρεβατοκάμαρα, έχεις τρεις επιλογές. Η πρώτη επιλογή είναι να ακουμπήσεις όλα τα πόδια του κρεβατιού και των επίπλων μπροστά από το κρεβάτι πάνω στο χαλί. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το χαλί να εξέχει 50 εκατοστά γύρω από το κρεβάτι. Η δεύτερη επιλογή είναι να έχεις τα δυο τρίτα του κρεβατιού πάνω στο χαλί, που σημαίνει ότι το χαλί θα ξεκινάει ακριβώς μπροστά από τα κομοδίνα. Τέλος, μπορείς να πας σε μια πιο χαλαρή επιλογή που την προτιμούν πολύ τα τελευταία χρόνια. Να έχεις δηλαδή μακρόστενα μικρά χαλιά σε κάθε πλευρά του κρεβατιού. Είναι μια καλή επιλογή αν τα μεγάλα χαλιά δεν χωράνε στο υπνοδωμάτιο σου, ή αν το σχήμα του είναι ασύμμετρο ή αν δε σου αρέσουν και πολύ τα χαλιά. Τα χαλάκια σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να μην μπαίνουν κάτω από το κρεβάτι και να είναι λίγο πιο φαρδιά από τα κομοδίνα.
Χαλιά και μοκέτες σε στρώσεις, η νέα μόδα
Θέλεις λοιπόν κάτι νέο και μοντέρνο? Μερικές φορές το να βρεις το τέλειο μέγεθος χαλιού για το χώρο σου είναι δύσκολο και κοστίζει αρκετά. Οπότε αν το χαλί των ονείρων σου δεν είναι ακριβώς στο μέγεθος που επιθυμείς, δοκίμασε τη τεχνική των στρώσεων. Λέγεται layering και έχει η ίδια λογική με αυτή των ρούχων, των κοσμημάτων κλπ. Πρόκειται για μια δημιουργική τεχνική που σου δίνει τη δυνατότητα να συνδυάσεις υλικά και υφές! Δεν είναι πολύ διαδεδομένη στη χώρα μας αλλά γιατί όχι, είναι κάτι διαφορετικό!!
Αν σε μια μοκέτα προστεθεί κι ένα όμορφο χαλί, τότε το πάτωμα περνά σε άλλη διακοσμητική διάσταση. Αν πάλι το χαλί σου είναι ήδη εντυπωσιακό, μπορείς να επιλέξεις μικρότερα χαλιά με όχι τόσο έντονα μοτίβα και χρώματα.
Τοποθετώντας χαλιά σε στρώσεις, εμπλουτίζεις τα μοτίβα στο δωμάτιο και δίνεις μια πιο ζωηρή και παιχνιδιάρικη αίσθηση στο χώρο. Το μυστικό είναι να επιλέγεις διαφορετικά χρώματα και μοτίβα, που ταυτόχρονα να έχουν κοινά στοιχεία. Να δρουν συμπληρωματικά ή κολακευτικά το ένα προς το άλλο.
Έχεις κουρελούδες της γιαγιάς κάπου κρυμμένες? Ραμμένες μεταξύ τους κουρελούδες ή κιλίμια, δημιουργούν μια όμορφη τεράστια κουρελού.
Λόγοι για να ακολουθήσεις αυτή τη νέα μόδα
- Γιατί είναι μια νέα και μοντέρνα ιδέα για το χώρο σου
- Για να δημιουργήσεις μια αντίθεση χρωμάτων και στυλ
- Για να τονίσεις ένα χαλί, π.χ. δερμάτινο ή ένα επιπλάκι πάνω του
- Για να προστατέψεις ένα σημείο που λερώνεται εύκολα
- Για να καλύψεις ένα μέρος του χαλιού που έχει φθαρεί